Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır’da öğrenciler sokakta

Darbe karşıtı öğrenciler ülkenin birçok kentinde gösteri düzenledi. Polis, İskenderiye Üniversitesi'ndeki gösteriye gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti.



Al Jazeera kaynaklarına göre iki günde 74 kiÅŸi gözaltına alındı, onlarca öÄŸrenci yaralandı. 

Ülkenin farklı üniversitelerinde insan zinciri eylemleri ve yürüyüÅŸ düzenleyen öÄŸrenciler, güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahalesini kınayan sloganlar atarak, tutuklu arkadaÅŸlarının serbest bırakılmasını talep etti.

Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ÖÄŸrenci BirliÄŸi, derslere katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Tutuklu arkadaÅŸlarının serbest bırakılmasını isteyen öÄŸrenciler, üniversite duvarlarına üzerinde "Güven içinde okumak hakkımız", "Korunmam saÄŸlanmadan fakülteye gelmeyeceÄŸim" yazan afiÅŸler astı.

Ayn'uÅŸ Åžems Üniversitesi'nde ise darbe karşıtı kız öÄŸrenciler, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve ordunun desteklediÄŸi yönetim aleyhinde sloganlar atarak, tutuklu kız ve erkek öÄŸrencilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Kız öÄŸrenciler üzerinde "Rabia" direniÅŸinin sembolü bulunan ve "Susturulmayı kabul etmiyoruz" yazan dövizler taşıdı.

Bugün sükûnetin hâkim olduÄŸu Ezher Üniversitesi'nde ise "Darbe Karşıtı ÖÄŸrenciler Hareketi", hafta başından itibaren gösteri ve eylemlere baÅŸlayacaklarını açıkladı.

Ezher öÄŸrencilerine uzaklaÅŸtırma

Ezher Üniversitesi RektörlüÄŸü darbe karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle sekiz kız öÄŸrenciyi okuldan uzaklaÅŸtırdı. Aynı gerekçeyle yine aynı üniversitede okuyan 40 öÄŸrencinin yurtlarda kalması yasaklandı.  

Darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin doÄŸduÄŸu yer olan EÅŸ-Åžarkıyye ilindeki birçok kentte de öÄŸrenci birlikleri insan zinciri oluÅŸturdu.

Mısır bayrakları taşıyan öÄŸrenciler, polislerin uyguladığı ÅŸiddet politikası aleyhinde sloganlar atarak, sorumlu olanların cezalandırılmasını talep etti.

Minya'da ise barışçıl gösterilere, plastik ve gerçek mermi kullanarak müdahale eden polislerin kınandığı yürüyüÅŸler düzenlendi. Darbe karşıtı sloganların atıldığı yürüyüÅŸte, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) yetkililerine yönelik yargılamalar protesto edildi.

Gösteriler 11 gün sürecek

Mısır SaÄŸlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Kahire, Giza, Ä°skenderiye, Beni Suveyf ve Minya kentlerinde 19 Mart ÇarÅŸamba günü düzenlenen gösterilerde 2 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 30 kiÅŸinin de yaralandığını duyurdu. Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek Ä°çin Ulusal Ä°ttifak Hareketi ise güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 5 olduÄŸunu savunuyor.

Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek Ä°çin Ulusal Ä°ttifak Hareketi, Yüksek Askeri Konsey'in anayasayı referanduma sunduÄŸu 19 Mart'ın yıldönümünde, 11 gün sürecek eylem çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.